okt
27

Még elfelejtettem mondani, hogy (lehet, hogy csak nekem volt régen utoljára töriórám, és ez mindenki másnak evidens, de) Córdoba a 12-13. századi Európa legnagyobb városa volt. Az egyik itteni mór uralkodónak volt a legnagyobb könyvtára, és ez colt a tudomány fellegvára. A nagy keresztény-mór barátkozás jegyében alapítottak olyan iskolát, ahol keresztények, arabok és zsidók is tanuétak. Az öntözéses technikájuknak köszönhetően kizöldült a vidék.  Ekkor alakult ki az a fajta építészet, amikor a ház közepe egy udvar, és a szobák ezt veszik körbe, és a második szint fedett, de az is az udvarra néz (otthoni verziója a gang). Mai formájában az udvarra kő kerül, valami csobogó kutacska, és zöld növények. A Az udvart egy díszes rácsos kapun keresztül lehet megközelíteni az utcáról, az utca és a kapu közti folyosó és néha az udvar oldala is kb 1 méter magasságig csempével van kirakva. rdobában és Sevillában is rengeteg ilyen házat láttunk. (Egyébként a csempék akkora nagy változatosságot nem mutatnak, van néhány fajta amivel nagyon sokszor találkoztunk.) 

From Andaluzia

A csempéknek, a vastag falaknak és víznek is szerintem az a célja, hogy a nyári hőséget elviselhetővé tegye. Itt reggelente ugyan elég hűvös van, gyakorlatilag minden nap délután 1ig csak vacofunk, de aztán hirtelen nagyon el kezd tűzni a nap, és délután 2 és 6 közöt igazi meleg nyári idő van. Jól le is sültünk mindketten. 

Vannak fenn új képek a picasan (link a baloldali sávban a csempés kép), következő post már Sevilla. 

A bejegyzés trackback címe:

https://evalencia02.blog.hu/api/trackback/id/tr972403636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása