sze
14

 Utazás és megérkezés

 
Simán utaztunk, nem veszett el semmink, láttuk Mallorcát a repülőről és a repülőtér ablakából (kopárnak és száraznak és lakatlannak tűnt). Reggel fél 7-kor indultunk el Dávid Bécsben élő unokatestvérétől, és délután 5-kor érkeztünk meg a reptérre, eléggé fáradtan. Szerencsére a reptérről indul metró, 2 vonal is, amik sokáig párhuzamosan szépen bemennek a városba és keresztülszelik. A reptéren volt egy információs pult, ott kérdezősködtem bérletről meg ilyemsiről. A hölgy kb makogott angolul, véletlenül ott támasztotta a pultot a biztonsági őr, és ő beszélt jobban:) 20 méterrel arrébb a metrómegállóban a jegyárus bácsi, na ő nem beszélt angolul, de fel volt szerelkezve szemléltető eszközökkel. Itt csipes jegy van, két kartonpapír közt van a csip, olyan, mint egy kártya, azt kell odatartani az olvasóhoz. a kártyát újra fel lehet töleni, és 1 eurót ki kell fizetni érte.  A bácsinál volt egy papír rajta lerajzolva a jegyolvasó, és mutatta, hogy oda kell tartani a kártyát:) A metró kényelmes és nem túl hideg, nem túl meleg, belül minden ajtó fölé mindig ki van írva, hogy mi a következő megálló és melyik oldalon nyílnak az ajtók. A reptéren és a metrón már minden írás kétnyelvű, a valenciai az elsődleges nyelv. 
 
A metróval a Xativa avagy Jatíva megállóig kellett mennünk. Amikor feljöttünk, az ottani Északi pályaudvarral és az éppen felújítás alatt álló Plaza de torrossal találtuk szembe magunkat, ez az óvárosi rész széle. Innen áthúzkodtuk a bőröndöket a lakáshoz, ahol az egyetem által kijelölt mentorom, David már várt minket a kulcsokkal. 
 
Lakás
 
A lakás amit kaptunk, szörnyű. Igazából nem is egy igazi lakás, hanem egy lakást osztott ketté a tulaj. A miénk egy ici-pici szoba, aminek franciaablaka a lichthofra nyílik. Ha kinyitod, olyan szag is van. Ez a szellőzőfolyósó egyébként elég széles, de vagy 5 emelet magas, azaz a nap sosem süt be, fényes délben is derengő homály van a szobában. A lichthofra ki lehet menni, de hát az sem nagy öröm, olyan érzés, mint egy szemétledobó alján.   A szobából nyílik a fürdő, és a lakás egy másik részén van egy egészen korrekt konyha, de ez minket nem nagyon vigasztalt, mert nem tágas és világos konyhára van szükségünk. Mondhatom, egészen el voltunk keseredve. Próbltuk kitalálni, hogy hogyan lehet majd egyáltalán lakhatóvá tenni ezt a lukat, de sok lelkesedés nem volt bennünk. Mindketten úgy éreztük, hogy ehhez már öregek vagyunk, és főleg, hogy ez a szoba nagyon nagyon drága ahhoz képest, hogy milyen szar. Nincs benne rendes szekrény, rendes asztal, nincs hova tegyük a cuccainkat. Aki meg akar látogatni minket, az hozzon hálózsákot és 2 négyzetmétert:) És persze mivel a kaució ki van fizetve, ott van a tulajnál egy kisebb vagyon, tudtuk, hogy innen nem igazán tudunk menekülni. Hát, egészen odavoltunk. Ráadásul internetünk sem volt, a tulaj azt mondta, hogy a szomszéddal egyezkedjünk, aki a lakás másik felében lakik, de hiába kopogtunk, senki nem nyitott ajtót. 
From Valencia
From Valencia

Aztán másnap délután miközben hosszú kutyagolások után otthon próbáltunk pihegni, megjelent a tulaj és mondta, hogy a szomszéd váratlanul elköltözött, és mindjárt jön valaki, hogy megnézze a másik szobát. Megkérdeztük, hogy megnézhetnénk-e mi is, már elég kíváncsikak voltunk. Kinyitotta az ajtót és csak azt láttam, hogy fény, sok-sok hely és egy nagy vízszintes felület van a szobában. Megkérdeztük, menyiért adja ki, mondta, hogy ugyanannyiért, mint a másikat, erre mi, hogy akkor nem lehetne-e ez a miénk, mert ez sokkal-sokkal jobban megfelel az igényeinknek. A tulaj erre azt mondta, hogy neki aztán mindegy, de akkor 5 percünk van áthozni a cucciankat mert mindjárt itt a nézelődő:) szóval villámgyorsan áthordtuk a dolgainkat, és mialatt a tulaj a másik szobáról egyezkedett, csak ujjongtunk! ez a szoba tökéletesen megfelel nekünk, több mint kétszer akkora, mint a másik, bőven van benne hely 2 embernek, van benne egy rendes asztal aminél ehetünk vagy dolgozhatunk, egy olyan szekrény aminek polcai is vannak, és egy főzősarok. Rendes konyha az nincs, de van 3 elektromos platónk is, és a főzősarok körül hatalmas pult van amire kitehetjük a cucciankat. A szoba az utcára néz, úgyhogy nagyon világos, itt nyugodtan lehet dolgozni napközben. A fürdő egy kicsi luk a folyósón, de ez minket picit sem zavar, pont elég. Szóval nagyon örültünk a cserének és valószínűleg így kb pénzünknél vagyunk.  A kilátás, hogy abban a kicsi lukban kell 5 hónapig lakni, egészen borzasztó volt, és teljesen tönkretette volna az egész ittlétet. így viszont minden egészen rózsásan fest:) (és az előző postban a google streetviewban az első emeleti redőnyös ablak, na amögött mi lakunk).
 
From Valencia
A város
 
Mielőtt idejöttünk, több helyről is halltouk, hogy Valencia büdös. Meg kell mondjuk, az. Kutyák, macskák és ki tudja még mi pisil az utcára, nincs eső meg semmi ami lemossa, és hát olyan szag van. Még az óváros turistás részén is pisifoltosak a falak:( Kutyakaki is akad. Még nem tudtuk felmérni, hogy ez mennyire függ a városrésztől, az egyetemek környéke kicsit tisztábbnak tűnik. A házak nagyon szépek, sokon van díszítés, szép kovácsoltvas rács vagy erkélykorlát, sok a színes hát és sokon van díszes csempe. Azért rendben tartva anniyra nincsenek, csak a belvárosban, úgyhogy az összkép amolyan szedettvedett, szép régi de porral fedett meg bedeszkázott ablakú házak váltakoznak rendben tartott vagy új házakkal.
From Valencia
From Valencia
 
Van néhány foghíj is, azoknak a házaknak a helyét a szomszéd házakon nagy rozsdaszínű foltok jelzik. Összeségében azért nagyon szépek itt az épületek, nem győzünk álmélkodni. Az újabb épületek is követik a régiek stílusát és vonalvezetését és egészen jól néznek ki. A házakon az erkélyeken soksor láttunk nagy zöld növényzetet kilógni, és a szélesebb utakon is vannak fák: pálmafák:) Ami még feltűnt, hogy a falakon nicsnenek plakátok, viszont minden fémfelület tele van ragasztva kicsi hirdetésekkel (olyasmik, mint otthon amit bedobnak az ember postaládájába, hogy víz gáz fűtésszerelés) és ezek mind színesek és tök jól néznek ki. még a boltok redőnyeire is jut belőlük. 
From Valencia
 
Rengeteg bolt is van, ahol mi lakunk, ott minden kapualj bolt, csak némelyik be van deszkázva. Sok cipőbolt és rengeteg gyógyszertár van. Pár utcányira van egy piac is, ami szép tiszta és rendezett. A boltok délután tényleg bezárnak, fél 2től fél 5ig. De aztán estefelé kinyitnak még néhány órára. Itt az élet este indul be, olyankor rengeteg az ember azt utcán, és ilyenkor is lehet vásárolni. Láthatólag nem ez a város legelegánsabb része (ma oda is eltévedtünk, ahol csupa csilivilli bolt volt), ez látszik az itt élő embereken, de azért elmegy, és minden szolgáltatás helyben van, bank, mobiltelefon, cipő, gyógyszertár, orvos. Itt is van sok kínai bolt:)  (Ja és itt van meta-telefon bolt: jártunk több olyan boltban is, akik azzal foglalkoznak, hogy más cégek mobil és internet és adsl meg iylemsi ajánlatait viszonteladják. Ez egyikben kaptunk egy újságot, amiben pl az USB-s mobil internet lehetőségekről volt összehasonlítás, vagy 8 cég egymás alatt, táblázatban szépen. )
 
Van egy hatalmas El Corte Inglés, az olyasmi mint a Macy's, hogy belül nincsenek boltok, csak ömlesztve az áru, de márka szerint csoporosítva, az egyik sarok zara, a másik promod. Ráadásul ebből kettő van egymás mellett, az egyik épület ahogy véget ér, a következő is El Corte Inglés, olyan mint a mammutok. Itt rengeteg ember volt, és a környező utcákban kevés kávézó és sok elegáns bolt volt. 
 
Rengeteg rengeteg kiülős kávézó van és tele vannak. És nem csak fiatalokkal, hanem mindenféle korosztályú emberrel, öreg nénik ülnek és kávézgatnak este az utcán. Nekünk ez nagyon tetszik, itt mindenki élénk társadalmi életet él láthatólag. Este 7-8 körül egyébként senki nem eszik. Mindenki előtt kávé vagy fagyi van, esetleg sör és tapas. Egy picit majd át kell állnunk, de egyelőre még magyar idő szerint korog a gyomrunk. 
 
Kaja
 
Eddig felemás szerencsénk volt a kajával. Első este a belvárosban ültünk le valahova találomra, ott egy szűzérmés speckósajtos tálat rendeltünk, meg valamit, amiről csak azt tudtuk, hogy ibériai sonka van benne. Az első tál finom is volt, de igazából közel sem elég, a mésik tálon pedig nem volt más, csak vékon szeletekre vágott sonka:) ami egyébként nagyon finom volt, de mi éppen farkaséhesek voltunk. Az egész nem volt olyan nagyon kielégítő, és elég drága is volt. Később egy kávézóban ettünk egy szendvicset, abban a kolbi nagyon finom volt de kifli az száraz. Mivel vasárnap este volt, vásárolni nem tudtunk rendes kaját. 
 
Másnap reggel ugyanabban a kávézóban reggeliztünk, ott nagyon fini édes leveles péksütit kaptunk a kávénk mellé, 2 euróért, azzal meg voltunk elégedve. Később az egyetemen 4 eurórért ettünk menüt, az sajnos felejthető volt, de legalább van benne saláta, főétel, desszert és víz vagy kávé vagy bor, szóval azért normális ebéd.
From Valencia
Minden étterem kínál egyébként 4-6 lehetőségből összeválogatható menüt, amiben van előétel, főétel, desszert és valami ital, ez étteremtől függően 5-8-12-20 euró. A legjobb kaja amit eddig ettünk az mégis a tegnap esti vacsoránk volt, friss baguettel a sarki nagy boltból (olyan mint egy spar kb, nagy a választék, és van sok sajátmárkás cucc is), meg finom sajttal.
 
Általában itt a boltban vett élelmiszer nem drágább mint otthon, sőt a zöldség, a gyümölcs és pl a tojás meg az olivabogyó természetesen olcsóbb is. A sajt, a felvágott, a baguette, a sampon meg az ilyesmi kb ugyanannyiba kerül, mint otthon. Kávézóba menni is kb ugyanannyi, csak az étteremben evést kell kicsit kitapasztalni.  Meg meg kéne tanulni elkészíteni az itteni húsokat meg kolbászokat meg halakat főleg. A boltban például láttam egy szép vákuumcsomagolt polipot:) Minden boltban vannak ezek a gyönyörű spanyol sonkák, de azok sajnos nagyon drágák, azok ínyencségnek számítanak. A kolbászok és szalámik nagyon ígéretesek és nem nagyon drágák. 
 
Ma este pedig egy cervezeriában találomra kiválasztottunk egy tapast, amiről végül kiderült, hogy savanykás polipsaláta, bébi csemegeuborkákkal, savanyított gyöngyhagymával meg ilyesmivel, nagyon finom volt. 
 
Suli és közlekedés
 
Az egyetem a város szélén van, széles forgalmas utak mogött, viszont hatalmas. Sokfélék az épületek, kicsit kockák, minden karnak van egy épülete, és fel is van sok épületre írva, hogy az az építészeké, pszichológusoké, informatikusoké (és az egyik felirat spanyolul van a másik meg valenciaiul:)). Van egy diáképület is, ahol a diákokat segítő szervezetek vannak, pl az erasmusos is, meg csendes tanulószoba, meg ilyesmi. Sokat kutyagoltunk fel és alá, még térképpel is. Az épületek között parkos részek vannak és sportpályák, a parkokban padok és szobrok, nem is kevés, a pályákon meg játszottak az emberek. Nem jártuk be az egészet, de egy hátsóbb részen van egy egész nagy rendes focipálya, lelátókkal, hatalmas reflektorokkal. A campuson belül a diákoknak van inygenes sportolási lehetőség, véletlenül jártunk is egy olyan irodában, ami ezeket koordinálja. 
 
A campus maga hosszúkás, annyira, hogy 3 metró illetve villamosmegállót átér. (Az egyetem előtt villamos jár 4-es és 6-os:), de az a metróhálózathoz tartozik és metrójegyet kell rá venni.) Rengeteg biciklitároló van az egyetemen belül, és a campus bejárataihoz közel 2 vagy 3 helyen a Valenbici állomás is. A Valenbici az itteni biciklikölcsönző rendszer, olyan mint a londoni és a párizsi, rövid időszakokra lehet biciklit kölcsönözni biciklilerakó állomások közt. Úgy tűnik, itt ez a legolcsóbb módja a közlekedésnek, és a bicikliút-hálózat is jónak és biztonságosnak tűnik.  
Igazából azt hiszem a tömegközlekedés sem drága, 1,40 egy vonaljegy, amivel 50 percig lehet metrózni (egy adott zónán belül), az olcsóbb, mint Budapesten. A gyűjtőjeggyel pedig kevesebb mint fele ennyi. Nem diákoknak, hanem fiataloknak (31 év alatt!) jár 25% kedvezmény a bérlet árából, de a jogosultságot egy külön iroda ellenőrzi, és kiad ehhez egy kártyát, aminek az a neve, hogy Carnet Joven. Még nem váltottuk, ki, mert végülis a bérletet leszavaztuk (egy bérlet árából vagy 50 gyűjtőjegyes út kijön), és másra nem tudjuk mire jó. 
 
A metrómegállók rendezettek, az egyikben inygen wifit találtunk, a másik pedig telkesen fehér mozaik csempével van kirakva, úgy csillog, mint egy hópalota, gyönyörű egészen. 
Ma bementünk a nagy pályaudvarba is, ami a Xativánál van, hogy hátha nem csak kívülről szép, hanem belülről is, és igazunk volt:) az előtér belülről is csupa színes mozaik, jól lefényképeztük. 
From Valencia
From Valencia
 
 
Aki levelet szeretne nekünk írni vagy meglátogatni minket: 46006 Calle Salvadór LLuch 20, puerta 2, Valencia, Espana.

A bejegyzés trackback címe:

https://evalencia02.blog.hu/api/trackback/id/tr692296826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susu a sarkany 2010.09.15. 16:30:45

Varjuk a spanyol nyelvu leirasokat hogy Ana is el tudja olvasni :)

nellgwyn 2010.09.17. 20:49:09

@susu a sarkany: Valenica es muy bonito, pero huele mal. Toda la gente es muy agredable, los vendadores al mercado nos han regalado queso y calabaza.
Voy a tener un curso de espanol en la universidad. Tenemos ningunas problemas con hacer cosas como comprar connecion de internet, porque todos proban nos ayuder, aunque no hablan inglés. Y comprendemos mas y mas cada dia.
süti beállítások módosítása