sze
15

lassan berendezkedünk

| Szerző: nellgwyn | 4:21 pm

 A tegnapi és a mai nap napot arra szánjuk, hogy beszerezzük azokat a dolgokat, amik hiányoznak a lakásból. Voltunk sokat vásárolni, schlekkerben, mert azt ismerjük, kínai boltokban, vettünk elosztót meg próbáltuk kitalálni, hogy milyen mobil internetet válasszunk. Mindenhol kedvesek és segítőkészek az emberek, nem zavarja őket, hogy alig makogunk spanyolul, és eddig még mindent el tudtunk intézni. Egy mobiltelefonboltban egy kedves lány ma már másodszor segített nekünk bekapcsolni valami mobil szolgáltatásunkat, pedug nem vettünk nála semmit. Sőt emlékezett ránk tegnapról. Mindenki megkérdezi, hogy honnan jöttünk, és ha ő maga nem spanyol, hanem mondjuk chilei, mint a schlekkerben a nagyon segítőkész eladónéni, akkor azt is tudatja velünk. Általában mindenki nagyon szeret beszélgetni, miután a schlekkeres néni megbizonyosodott afelől, hogy mindenféle tisztítószerünk, szivacsunk és gumikesztyűnk van, elmondta, hogy a lánya kommunikációt tanul és hogy mennyi a tandíja:) 

 
Közben a tulaj kiadta két lengyel kislánynak a szomszéd lukat (elképesztő, én Budapesten egy 3 szobás 90 négyzetméteres lakást 3 hétig kínáltam, ő meg ezt a sötét lukat 2 nap alatt adta ki, és ugyanannyit kap érte). Viszont a lányok egy évig maradnak (illetve az egyik lány le fog cserélődni a másik lány barátjára), és ma vagy holnap szereznek vonalas netet, ami megoldja a net problémáinkat. Ugynais az USBis interneteken mind adatlimit van, 2-5 GB körül, ami alig elég ara, hogy Dávid dolgozzon vele, és még így is 40 euró körül vannak.
 
Ma délután akartunk elmenni az egyetemre végleg beiratkozni. Az egyetemen kapok nethozáférést, ami jó lesz, mert ez a lopott net eléggé megbízhatatlan. Ráadásul Kéne vennünk előfizetést az itteni biciklis rendszerre (valenbisi.es, és 275 lerakóhely lesz a városban, ahol egyébként a lakosság Budapestének a harmada), amit neten lehet bankkárytával, de a lopott neten nem merjük. Úgyhogy odamegyünk metróval és lehetőleg már biciklivel jövünk haza.
 
Ma bementünk a piacra vásárolni, eddig csak a szomszéd szupermarketben vettünk zöldséget meg egyszer az egyik környékbeli zoldségestől szőlőt, ami nagyon finom volt. Most viszont a piacon vettünk gyümit és zöldséget, és megnéztük a halas részleget is. Az egyik zöldséges nénitől kaptunk kóstolóba sült tököt (azt hiszem ez nem az otthoni sütőtök, hanem az a kerek amiből töklámpást lehet csinálni) és sült almát, isteni finomak! Ez kb a legfinomabb sült tök amit valaha ettem, olyan édes, mint a méz. 
 
Sok húsos pulton láttam előkészített húspogácsákat, az egyiknél zöldet is, gondolom az spenótos. Nagyon izgat már a sok hal meg egyéb tengeri herkenytű ami itt van, csak egyrészt fogalmam sincs hogy mit kell velük csinálni, másrészt kicsit bátortalanok vagyunk a főzésben így, hogy a konyha az ágy mögöt van közvetlenül. de azért ha van valakinek egy jó kalamáris-receptje, küldje el:) A terv az hogy holnap kimegyünk és veszünk valami olyan kaját, amiről fogalmunk sincs, hogy mi az. Tegnap is bejött a salpicón, ami most néztem meg, hogy egy népszerű tengergyümölcsei saláta, viszont akkor azóta sem tudjuk, milyen állat volt ottan szeletekre vágva nekünk benne:) olyan volt mintha valami ujjnyi húsrudat szeleteltek volna fel, a közepükön meg  volt valami szál, mint a csirke nyakában. Tippek? 
 
Most éppen délutáni sziesztázunk mi is a reggeli bevásárlóséta után, mivel mindketten betegek vagyunk, ránk fér. Ja egy érdekesség: itt nincs C vitamin a gyógyszertárban! pedig minden sarkon van egy gyógyszertár, de C vitamin tabletta nincs, csak pezsgőtabletta. Az viszont jó drága, 5.6 euró, miközben otthon az ilyesmi 2-300 forint körül van. Gondolom itt annyi friss gyülömcsöt esznek az emberek, hogy a vitaminhiány fel sem merül.  
Fél 5-re megyünk az egyetemre, mert hetente kétszer a reggeli nyitvatartáson kívül olyankor is van félfogadás az irodában. Igazából nem is rossz dolog ez a szieszta dolog, ilyenkor tényleg úgyis olyan meleg van, hogy senki nem járkál az utcákon. Este 7 körül éppenhogy kezd éledni az utcai élet, gondolom fél 9 körül az igazi, amikor a boltokból is kiszabadulnak az emberek. És aki megnézte a képeket, az láthatta, hogy errefelé a kukásautó hajnali fél 1kor jár. Mi is kezdünk átállni, az otthoni életritmusunkból más kiestünk, későn reggelizünk, a meleg miatt nem nagyon éhezünk meg, viszont délután kidőlünk. 
 
A bloghu még mindig nem kezeli jól a picasa képeit, úgyhogy nézegessétek azokat is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://evalencia02.blog.hu/api/trackback/id/tr572298349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kcho 2010.09.17. 15:40:34

Hi!
We are very happy that you're in Valencia. Although I've read this blog thanks to Google Translate, its translations are really bad.
What about the language in Valencia? As far as I know, Spanish people aren't happy speaking in other languages.

Best wishes from Argentina.
Rocío and Carlos.

nellgwyn 2010.09.17. 23:31:53

Hello from here, good to hear from you! well, so far we met 3 people who speak good English, another 3 who speak enough, and the rest speaks as much as we speak Spanish, or not at all. But we manage, everyone is very helpful and they don't mind explaining everything twice and slowly:) we are planning on doing posts in Spanish, but first we have to study some more.

Kcho 2010.09.22. 19:29:31

Excellent! You'll speak Spanish like people from Spain! If you go back to Colombia, be carefull with some expressions :) Latin spanish is a little bit different.
I saw a comment in spanish. You are learning really fast!

susu a sarkany 2010.09.29. 02:18:36

Hola Muchachos,

lo que comieron en el salpicon se llama palmitos de cangrejo...creo.
Ya comieron paella? con arroz negro? Y tapas? Y tienen que probar la "clara"...

chao
süti beállítások módosítása