sze
23

buszok, halak, egyetem

| Szerző: nellgwyn | 1:42 am

 buszok

Ezen a héten elkezdődött az egyetem. Vettem buszjegyet, azzal járok iskolába, nagyon kényelmes, otthonról kb 10 perc sétára van a megállója, és a campus előtt tesz le, fél villamosmegállóra az informatikusok épületétől. Nem több besétálni, mint a Petőfi hídtól az I-ig. A campus meg elég szép és hangulatos, vannak benne parkok meg tökjó szobrok, meg sok diák. A busz is ilyen érintős kártyával megy itt, de más cég mint a metró, így külön kellett jegyet vennem rá. (Illetve pont most van valami összefogás/összevonás, hogy legalább egy bérlet lehessen, azt hiszem.) 7 euró alatt van a 10 utas gyűjtőjegy, és egy jeggyel egy órát lehet utazni, akárhányszor át lehet szállni. A buszok tiszták és modernek, alacsonypadlósak és simán fel tudnak venni kerekesszékes utast. Vannak időseknek/terheseknek/kisgyerekkel utazóknak kijelölt ülések, ezek zöldek és rájuk van rajzolva, hogy ki üljön rájuk. Sajnos a székek elég kényelmetlenek, tök kemények, és valahog ynem jó formájúak, teljesen megfájdult a hátam ma. Ráadásul a buszon is ezerrel megy  a légkondi, majd kitapasztalom, hol van a legmelegebb:)  

egyetem

Az egyetemen ez az elős hét amolyan bemelegítős hét, nincsenek gyakorlatok, és az első előadások csak arról szólnak, hogy mirpl fog szólni a többi. Tekintve, hogy itt összesen 10 hét a tanítás, ez számomra igen pazarlónak tűnik. A BME-n 14 taníátási hét van, de fél óránál többet senki sem udvariaskodik, és már az első előadást is kihasználjk.  Itt eddig 4 előadáson voltam és ebből csak egy próbált bármit is tanítani.

Amit a tárgyak céljairól mondtak eddig, az nagyon tetszik, minden követelmény kompetenciákat írt le, tehát a cél az, hogy meg tudjad ezt vagy azt valósítani, nem pedig azt, hogy átmenj egy buta teszten. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy ebben annyit segítenek, mint otthon. Pl grafikából csak 6 gyakorlati óra lesz. Otthon meg egymillió házit kell beadni, ha jól tudom. A robotika még érdekesbb, mert ott egyéltalán nem akartak nekünk labort szervezni. Nem férünk be, mert ugyebár a robotika laborba nem elég egy csomó olcsó gép, hanem kell belle pár drága robot is. Tehát akompetenciák, amiket elvárnak, hogy tudjunk álló és rögzített robotot programozni erre arra meg amarra, meg robot működését szimulálni, de bocs, robotot nem tudnak biztosítani a gyakorláshoz:( ami talán nem akkora baj, van szimulátor a hardverhez, elvben robot nélkül is lehet robotot programozni. De azért a gyak az kéne. A tanár jófej volt, azt mondta, ha kitaláljuk mikor érünk rá mind, akkor szerez pár robotot és tart nekünk gyakot. Remélem jó lesz, szerintem izgi ez a robotosdi. Nekem még távirányitós autóm se volt soha. 

A tanarak egyébként szintén meglepően rosszul beszélnek angolul, kivéve egyet. Rossz a kiejtésük, és akadoznak, keresik a szavakat, egyszerű kifejezéseket használnak. Eléggé fárasztó hallgatni sajnos. Arról nem is beszélve, hogy a slidejaikon kívül minden spanyolul van, az irodalomlistájuk az egyetem által kiadott spanyol nyelvű jegyzet, és kész. Az egy üdítő kivétel az operációs rendszerek menedzselését oktató pasi, ő ökjól beszél, és jó előadó is, jó hallgatni. Egyébként az is izgi óra lesz, majdnem teljesen gyakorlati, windows és linux rendszereket fogunk felállítani, és menedzselni, klienseket meg szervereket, meg ilyesmit. Nagyon remélem, hogy a kurzus végére mér nem kell majd Zazához meg Petihez rohannom minden aprósággal. És még ehhez az órához sem fogunk kapni angol windowst, spanyolul kell majd használni. Meg vegyes lesz a gyak is, szegény tanárnak majd mindent el kell mondani 2-szer.

Sajnos egyébként erre az előadásra nem fogok tudni bejárni, mert pont egyszerre van a grafikával. Úgyhogy meg fogom kockáztatni, és beülök a spanyol nyelvű előadásra. Hátha a(z anglol és spanyol) slideok segítségével fogom tudni követni. És egyébként is mindig mindenkinek arról papolok, hogy úgy tanul az ember nyelvet, ha sokat hallgatja, úgyhogy most eszerint fogok tenni:) Időn kívül mást nem veszíthetek:)

halak

Egyre ellenálhatatlanabb számomra a sok ismeretlen finomság, amit a boltokban látok. Viszont mivel fogalmam sincs, mit hogyan kell csinálni, nem merek drága friss árut elpocsékolni. Úgyhogy a kísérletező kedvemet mindenféle fagyasztott és konzerv dolgokon élem ki, mert azok általában 1 euró körül nagy választékban kaphatóak. Így ma, mivel úgy is már nagyon vágytunk falami főtt kajára, tejszínes-tengeriezazos szószos tésztát ettünk. Meglepően finom volt! A probléma az, hogy csak hozzávetőlegesen tudom, hogy mi volt benne, mert magyarul se tudom, hogy mi mi. Mindenestre, volt benne egy konzervnyi kalamári, és két különböző fajta kagyló, amiket angolul musselsnek és clamp-nek hívnak, az első a feketekagyló az hiszem. A kalamári az egy ilyen tintahal féle, illetve hát a google azt dobta ki, hogy squid. Meg hogy ne keverjem össze a cuttlefish-shel, ami szintén tintahal:) (A kalamáris az valami írószer volt régen, nem? a szépia meg festék?) A szupermárketekben mindig látok calamari-t és sepia-t, de csak kicsit hasonlítanak, mert a sepia hófehér, egy nagy tubusnak néz ki amiből lábak lógnak, a calamari meg sokkal polipszerűbb, és szürkés. Mindenestre, az 3-féle tengeri izéből a calamari volt a nyerő, az ízlett a legjobban. Az egyik féle kagyló meg kicsit rágós volt. Azzal még próbálkozunk egy sort.Továbbra is várjuk a recepteket:)

Vettem egy szárítot füstölt halat is, illetve egy darabot belőle, vákumcsomagolva. elvben ebből van: http://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_bonito, és igencsak finom. 

Amit eddig nem találtunk itt, illetve nem jött szembe, az a bazsalikom. Mindkét nagy áruházban kerestem a fűszerek közt, de soha nem láttam. A fűszereknek kb a felét tudom beazonosítani névről, a többit esetleg képről. Ahol ma vásároltunk, még kis kép sincs a növényről, és csak saját márkás fűszer volt. De én már nagyon szerettem voln abazsalikomot, úgyhogy betippeltem az egyik apró zöldet, amiről nem tudtam, hogy mi, háta szerencsém lesz vele. Az volt ráírva, hogy hierbabuena. Hát sajnos ez nem jött be, mert ez bizony menta lett, amit nem igazán szeretek. A neve alapján talán rá kellet volna jönnöm, hogy ez gyógynövény.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evalencia02.blog.hu/api/trackback/id/tr132316862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nellgwyn 2010.09.24. 13:49:18

@Wolfee: Hát ha a kalamárit magyarul kalmárnakmondják akkor igen. Egyben ténylegehhez hasonlíthat, de őszintén, én csak kis darabokban és piros szószban láttam eddig:)

edori 2010.09.25. 14:15:59

Receptnek javaslom a kulonfele clam chowdereket. A helyi (nalam helyi) verzioja ennek a new england clam chowder allrecipes.com//Recipe/new-england-clam-chowder-i/Detail.aspx ez egy viszonylag suru tejszines leves. Ha konnyedebb, mediterranabb jellegu etelre vagytok, akkor javaslom a Manhattan style clam chowdert, ami paradicsomos, atlatszo leben van. Mindketto nagyon finom es tulajdonkeppen mindegy, hogy milyen tengeri aprolekbol fozod.

edori 2010.09.25. 14:16:01

Lehet, hogy most ketszer fog megjelenni a hozzaszolasom, de most teszek meg egy probat.

Szoval a helyi (Bostonban helyi) nepszeru halas etel a New England clam chowder.

allrecipes.com//Recipe/new-england-clam-chowder-i/Detail.aspx

Ez egy tejszines, viszonylag suru krumplis leves rakocskakkal. Ha mediterranabb etelre vagytok, akkor nagyon jo a manhattan clam chowder, ami atlatszo paradicsomos leben van.

www.epicurious.com/recipes/food/views/Manhattan-Clam-Chowder-109191

a clam egyebkent egy bizonyos fajta apro rakocskat jelent, de szerintem barmilyen tengeri aprolekbol finom lehet ez a leves.

nellgwyn 2010.09.25. 14:26:00

@edori: Köszönöm, meg fogom próbálni! Dávid úgyis nagy leveses. ne haragudj, hogy először nem jelent meg a kommented, my bad, elbénáztam a blogbeállításokat.
süti beállítások módosítása